Przepisy kulinarne

Kluski śląskie w sosie mięsno-pieczarkowym
5726-photo-main
Sposób przygotowania
Ugotowane w osolonej wodzie, przestygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski i lekko uklepać. Podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć, rozłożyć na pozostałych ziemniakach a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Z ciasta toczyć wałki i odcinać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i w każdej na środku palcem zrobić wgłębienie.
W szerokim rondlu zagotować wodę i posolić. Kluski wrzucać partiami i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Mięso zmielić i usmażyć na patelni na złoty kolor. W trakcie smażenia dodać posiekaną cebulkę, pod koniec dodać przyprawy i pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę razem smażyć a następnie dodać bulion i gotować ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i mieszając zagotować.

Zupa z jarmużu i zielonego groszku
indeks

Składniki:
4 – 6 porcji
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,3 litra bulionu jarzynowego
450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
250 g jarmużu
400 ml mleka kokosowego w puszce

Propozycja podania:
czarnuszka
ser biały
jajko w koszulce

Przygotowanie:
W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion i zagotować. Dodać groszek (mrożony wcześniej rozmrozić np. na sitku przelewając ciepłą wodą) i gotować przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki. W międzyczasie dodać przyprawę curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.
Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części pośrodku. Liście wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około pół minuty na małym ogniu. Zupę zmiksować w blenderze dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelać z powrotem do garnka (można bezpośrednio przez sito aby pozbyć się ewentualnych niezmiksowanych cząstek) i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawić solą morską. Podawać z czarnuszką.

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem
DSC_0838
Składniki:
3 jajka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru+łyżka cukru+łyżka mąki

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.
Dodać jogurt, olej i wymieszać.
Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i mąką, a następnie posypać nim wierzch ciasta.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C.

Mielone kotlety rybne
DSC_0680-5
Składniki:
– ok. 80 dag filetów z dorsza
– 1 czerstwa bułka
– 1 jajko
– 1 cebula
– 1- 2 ząbki czosnku
– koperek, natka pietruszki
– sól
– pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły)
– 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)
– skórka z cytryny (opcjonalnie)
– mleko do namoczenia bułki
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy.Można dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.

Nugettsy z płatkami kukurydzianymi
na 3 porcje
nuggetsy-z-platkami-kukurydzianymi.jpeg
Składniki:
1 duży filet z kurczaka
2-3 łyżki mąki
2 jajka
ok. 200 g płatków kukurydzianych
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.
Sposób przygotowania:
Filety wypłucz pod wodą, osusz i pokrój na 1,5 cm plastry w poprzek. Następnie natrzyj przyprawami i obtocz w mące. Jajka roztrzep widelcem, a płatki kukurydziane pokrusz na drobniejsze kawałki i wysyp na talerz. Kawałki kurczaka maczaj w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane nuggetsy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 15 min, aż przybiorą złoty kolor. Mięso możesz także usmażyć na oleju na patelni.

Muffinki bananowe
na 12 porcji
muffiny3
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
szczypta soli
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i dokładnie mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły lub wyżej jeśli mamy wyższe papilotki (takie jak na zdjęciach). Od niedawna do nakładania używam łyżki do nakładania lodów i sprawdza się świetnie. Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Pęczotto
(2 porcje)
pęczotto
Składniki:
200 g kaszy pęczak
800 ml bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1/3 cukinii
1 mała czerwona papryka
½ szklanki mrożonego groszku
garść mrożonej zielonej fasolki
1 łyżka masła
oliwa
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania :
Cebule i 2 ząbki czosnku obieram i razem z selerem naciowym dość drobno siekam. Bulion podgrzewam. W drugim garnku rozgrzewam łyżkę masła i 2-3 łyżki oliwy. Wrzucam cebulę, czosnek i seler naciowy, często mieszając podsmażam przez minutę. Kaszę przepłukuję i dorzucam do garnka, Mieszam, po minucie wlewam chochlę gorącego bulionu. Gotuję co jakiś czas mieszając, kiedy kasza wchłonie płyn, dolewam kolejną chochlę lub dwie i tak do skończenia płynu. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie al dente, pod koniec gotowania wrzucam groszek. Cukinię i paprykę kroję na mniejsze kawałki, pozostały ząbek czosnku obieram i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam czosnek, po chwili dodaje paprykę, po 1-2 minutach wrzucam cukinię, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, podsmażam jeszcze jakieś 3-4 minuty. Kiedy kasza wchłonie cały bulion i będzie już miękka dodaję do smaku starty parmezan lub ser grana padano. Na koniec dodaję warzywa z patelni oraz fasolkę z groszkiem. Całość gotuję jeszcze 2 minuty.
Koperty z jabłkiem
koperty-z-jablkami
Składniki:
1 kostka masła
3 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
aromat waniliowy
jabłka
cukier puder do posypania
3 łyżki cukru
2 żółtka
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć ćwiartkę jabłka zwinąć rogi do góry tak, aby powstała koperta. Upiec ciastka i posypać pudrem. Piec około 20 minut.

Domowy pasztet z żurawiną
na 3 średniej długości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu.
images
Składniki:

-700 g łopatki wieprzowej
-500 g piersi z kurczaka
-500 g wątróbki drobiowej
-6 liści laurowych
-6 ziarenek ziela angielskiego
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-pęczek włoszczyzny
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1,5 łyżeczki soli
-niecała łyżeczka pieprzu
-3-4 łyżki suszonego majeranku
-3 łyżki suszonego tymianku
-2 duże jajka

Dodatkowo:
-garść żurawiny
-masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej pokrojoną łopatkę oraz pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziela angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości wyjmując wcześniej warzywa oraz pierś z kurczaka. Ugotowane warzywa i mięso odkładamy do całkowitego ostygnięcia.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej cebulę, czosnek oraz boczek. Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i również podsmażamy na patelni. Wszystko studzimy.Łopatkę, pierś z kurczaka, warzywa (marchew, seler, pietruszka), boczek z cebulą oraz wątróbkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Wyrabiamy dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy żurawinę.Masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godzinę. Studzimy w foremce kilka godzin.Smacznego

Pierogi z kapustą i pieczarkami
na 6 porcji
71126f98eba8e9dc67365932f83fe3ad_blowup_vegeta
Składniki:
CIASTO :
2 szklanki (35 dag) mąki
jajko
szczypta soli

FARSZ:
50 dag kiszonej kapusty
20 dag pieczarek
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz

Etapy przygotowania

Farsz : kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.

Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić. Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić. Włożyć kapustę i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Ciasto : do przesianej mąki wbić jajko, dodać sól. Powoli wlewając pół szklanki wody, wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i lśniące. Podzielić je na kilka części, przykryć
miską, aby nie wysychało.

Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami
do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.

Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane podsmażoną cebulką.

Pasztet mięsny
porcja na 2 keksówki 25cmx11cm
pasztet-mieszany

Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1,5 kg wątróbki
średnie marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
woda do duszenia mięsa
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu czarnego
6 jajek
przyprawy według uznania i smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz inne

Przyrządzanie:
Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Warzywa obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy olej, na gorący olej władamy mięso i krótko podsmażamy, dodajemy warzywa, mieszamy i chwile smażymy razem, następnie dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, dusimy aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut).
Gotowe zostawiamy do wystudzenia. Następnie mięso oraz warzywa wyjmujemy z wywaru i mielimy dwa razy. Dopiero tak przygotowaną masę doprawiamy do smaku, przekładamy do keksówek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczmy na drugiej półce od dołu w funkcji góra-dół przez 40-45 minut

Kotleciki rybne
porcje ok.10 sztuk
DSC_0674-7

Składniki:
dorsz- 1 kg, filety (mogą być mrożone)
bułka – 1 szt, raczej czerstwa
mleko – 1/2 szklanki
jajko – 3 szt (2 do masy, 1 do panierowania)
szalotka – 1 szt
koperek – 2 łyżki
szczypiorek – 1 łyżka
bułka tarta – 1/2 szklanki
bułka tarta – 1/3 szklanki
sól pieprz – do smaku
olej – do smażenia

Sposób przygotowania

Rybę oczyść z ewentualnych ości, w razie konieczności rozmroź.
Zmiel w maszynce na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.

Bułkę namocz w mleku. Szalotkę obierz i drobno poszatkuj.

Rybę wymieszaj z 2 jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i szalotką. Dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki. Każdy obtocz w bułce, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, masa musi nieco stężeć. Kotleciki są bardzo delikatne, należy je więc ostrożnie smażyć, na niezbyt dużym ogniu, aż staną się złoto-brązowe.

Kluski leniwe z dynią
na 4 porcje
kluski leniwe dyniowe2

Składniki:
250g tłustego twarogu
300g puree z dyni Hokkaido
1 jajko
1,5 szklanki mąki+ około 0,5 szklanki do posypania
odrobina soli

opcjonalnie:
– kawałek masła
– cukier do posypania

Przygotowanie:

1. W sporej misce rozgnieść widelcem twaróg, na w miarę gładką masę. Dodać dynie i jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i odrobinę soli i zagnieść gładkie ciasto – jeśli mocno się klei dorzucić po odrobinie maki. (Niektóre dynie są bardzo mokre i puree z nich będzie wodniste.)
2. W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
3. Ciasto wyłożyć na dobrze posypany maka blat. Odrywać po kawałku, formować wałeczki i odcinać niewielkie kluseczki. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować około 2min od wypłynięcia na powierzchnie.
4. Ja swoje wyławiałam na łyżkę cedzakowa, bardzo dokładnie osączałam z wody i wrzucałam na przygotowana nieprzywierającą patelnie z rozgrzanym masłem. Można podawać z cukrem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem
na 10 porcji
naleśniki-ikona

Składniki:
ciasto:

2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli

Nadzienie:
dwa pęczki świeżego szpinaku
200 gram białego sera(chudy)
3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz

Etapy przygotowania:
Ciasto: Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i razem roztrzepać na gładką masę. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor( brak tłuszczu do smażenia)

Nadzienie: Ser biały zmielić.Szpinak umyć odciąć łodygi, liście jeszcze raz przepłukać. Na patelni rozgrzać masło, dodać liście szpinaku, podusić pod przykryciem, dodać wyciśnięty przez praskę, lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Przestudzić i dodać do zmielonego sera. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Na każdego naleśnika nakładać ok. łyżki nadzienia, może trochę więcej, aby podczas jedzenia nie były za mdłe.
Naleśniki mogą być podawane z sosem koperkowym( jogurt gęsty naturalny, pół pęczka koperku, pieprz, sól)

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym
na 4 porcje

pierogi-z-kasza-i-serem-02

SKŁADNIKI
ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
200ml ciepłej wody
przyprawy:sól

farsz:
100g kaszy gryczanej(1 woreczek)
1/2 kg sera białego
1 cebula
50g masła
przyprawy: sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotuj kaszę gryczaną. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę.Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę na złocisty kolor. Ser biały rozkrusz w misce. Dodaj wystudzoną kaszę gryczaną i cebulkę.Farsz dopraw sola i pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbijesz jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki. Nakładaj wcześniej przygotowany farsz i zlepiaj brzegi w pierogi, W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj około 4 min.

Ciasto marchewkowe
_DSC7209

Składniki:
1/2 kg marchwi (surowej, utartej na tarce o drobnych oczkach)
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg cukru
2 jajka
2 łyżki kakako
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Do masy wbij jajka, stopniowo dodawaj mąkę i marchew, a następnie kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nasmaruj tłuszczem blachę, następnie nałóż masę. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około godziny (ciasto powinno odchodzić od brzegów formy).

Po wystygnięciu ciasto marchewkowe można nasmarować lukrem (4 łyżki cukru pudru połącz z 1-2 łyżkami gorącej wody, po ostudzeniu rozsmaruj gęstą masę na wierzchu ciasta) albo przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Pieczeń rzymska
pieczeń

Składniki na trzy pieczenie:
1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatka
1 kg mięsa mielonego z indyka
3 jajka
3 cebule
3 czerstwe bułeczki
1 ząbek czosnku
sól pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smarowania blaszek

Wykonanie:
Cebule bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Bułki namoczyć w zimnej wodzie i dobrze odcisnąć-zmielić .
Do dużej miski przełożyć mięso, dodać cebule, czosnek, bułkę, jajka. Wyrobić wszystko na jednolitą mase. Doprawić solą, pieprzem.
Mase podzielić na trzy części z każdej z nich uformować długi wałek obtoczyć go w bułce tartej i przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 i piec około godziny, od czasu do czasu mięso polewać wytopionym podczas pieczenia tłuszczem.
Upieczoną pieczeń podajemy na ciepło lub na zimno.

Knedle ze śliwkami
11986443_731180840348365_8441266692821217641_n

Składniki:
1 kg śliwek
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 kg mąki ziemniaczanej
2 jajka
kilka łyżek stopionego masła
cukier,cynamon, śmietana

Przygotowanie:
Usuwamy pestki ze śliwek. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki, jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Odrywamy je po kawałku spłaszczając w dłoniach, kładziemy śliwkę w środku, zlepiamy brzegi i turlamy w dłoniach, aby nadać okrągły kształt. Wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem i oprószone cukrem i cynamonem.